Theesommelier

Een sommelier is een veel gebruikt woord in de horeca en betreft een persoon die gespecialiseerd is in de wijnen ook wel wijnsommelier genoemd.
Sommelier komt uit het Latijn: sagmarium, van sagma (pakzadel), uit het Grieks: sagma (bepakking, pakzadel).
De verantwoordelijke persoon voor de pakzadel/lastdier en hun lading was de sagmatarius. In oud Frans ook wel een sometier genoemd of in het oud Provençaals een saumalier. Via 'begeleider van lastdieren' en ook 'hof-officier die instond voor de levensmiddelen' ontwikkelt de betekenis zich tot 'wijnkelner'. Door de jaren heen is de ontwikkeling op het gebied van kennisoverdracht bijgesteld en is de functie theesommelier binnen de horeca ook een begrip geworden.

Een Theesommelier ben je niet zomaar

De voornaamste taken van een sommelier zijn het geven van theesuggesties bij een bepaald gerecht of gang. De theesommelier geeft tevens uitleg over de theekaart. De sommelier heeft een grote kennis over de verschillende theesoorten en landen van herkomst. Thee is tegenwoordig goed te combineren met de diverse gerechten en biedt een pallet aan van verrassende, geurende en smakelijke mogelijkheden.

Naast de basis opleiding Theesommelier bieden wij nog enkele modules aan waar wij dieper en uitvoeriger op het onderwerp ingaan, zie bijvoorbeeld de module 'Spijs & Thee'.